Budai Autójavító - Budai Miklós és Társa - jármű fényezés és javítás


Hogyan készül?

A fényezés menete

Mi is a fényezés tulajdonképpen?

Azon túl,hogy egyre magasabb szintű esztétikai kívánalmakat kell maradéktalanul teljesíteni, a felületi korrózióvédelem a tartós és minőségi fényezés egyik alappillére. A mai korszerű javítófényező termékek széles palettája biztosítja a megfelelő hatékonyságú felületkezelést és az esztétikai szempontok maradéktalan teljesítését.

Első lépés a fényezőműhelybe érkező jármű alapos vegyi úton történő tisztítása, mosása. Fontos ,hogy minden tapadó szennyeződést eltávolítsunk ,hogy megakadályozzuk a nem kellő tisztaságú jármű okozta fényezési problémákat. Ezt követi a jármű, vagy alkatrészek szemrevételezése és az esetleges hibák feltárása.

A fényezésre hozzánk kerülő járművek döntő többsége karosszérialakatostól érkezik, ahol már megtörténik a javítandó felületek előkezelése a fényezéshez - egyengetés, elemcsere, korrózió okozta felületi hiányok megszüntetése, stb. A felület előkészítése minden esetben /a tisztítás után/ különböző érdességű csiszolóanyaggal történő érdesítéssel kezdődik.

A fényezés menete - Budai és Társa Autó Fényezés

Ezt követi – ha szükséges- a felület tapaszanyaggal, kittel történő felületkialakítása. A kittet lehetőség szerint minél vékonyabban ,és minél kevesebb rétegben célszerű felhordani. A kittet száradás után száraz kézi-vagy gépi csiszolással "formázzuk" a megfelelő felület kialakulásáig. Érdemes több "lépcsőben" csiszolni. Ez azt jelenti, hogy eltérő szemcsézetű csiszolópapír alkalmazása szükséges a végleges felületi finomság kialakításához.

A fényezés menete - Budai és Társa Autó Fényezés

Ha már kialakult a végleges forma, egy alapos portalanítás, zsírtalanítás és esetleges "maszkolás", a festeni nem kívánt részek takarása után következik az alapozóréteg felhordása több rétegben. Gyakran nevezik "füllernek" a töltőalapozókat és szórokitteket.

Megjegyzés: A mai karosszériaelemek már eleve alapozottan kerülnek forgalomba ezért általában nem szükséges korróziógátló alapozó felvitele.

A fényezés menete - Budai és Társa Autó Fényezés A fényezés menete - Budai és Társa Autó Fényezés

Az alapozó réteg száradása vagy szárítása után száraz-nedves finomcsiszolás következik ami megadja a felület végleges formáját és finomságát.

Ezt követően alaposan meg kell tisztítani, portalanítani és szilikon mentesíteni a felületet, hogy alkalmassá váljon a fedőbevonat felhordására. A fedőbevonatok adják meg a fényezett felület színét, csillogását végső esztétikai küllemét és nem utolsósorban időjárás állóságát. Fedőbevonatok közül léteznek egy és két komponensű akril, illetve metál festékek.

Szakszerű és minőségi fényezést csak fényezőfülkével rendelkező műhelyek képesek előállítani. A fényezés során előforduló színproblémákat számítógépes festékkeveréssel és színbeazonosítással lehet korrigálni. A fedőbevonat szárítása után az átadás előtt következik a polírozás ami a fényezés közben előforduló kisebb hibák kijavítását szolgálja, illetve a kifogástalan esztétikai hatást biztosítja.

A fényezés menete - Budai és Társa Autó Fényezés A fényezés menete - Budai és Társa Autó Fényezés